Ga naar de inhoud

Motormuizen

Home » Blog » Controleer je banden voor je gaat rijden

Controleer je banden voor je gaat rijden

Als je op pad gaat met de motor is het handig een aantal belangrijke punten na te lopen voor jij aan je tour begint. Dit is natuurlijk niet voor niets, want je wilt onderweg niet met pech komen te staan. Dat is wel heel erg vervelend en wil je zeker voorkomen, want uren wachten op de pechhulp is namelijk wel erg zonde van de tijd. Waar let je allemaal op als je met de motor gaat rijden en hoe doe je dat. Wij gaan je in deze blog meer vertellen over de controles die je kunt uitvoeren, voordat je met de motor gaat rijden. 

Wat is belangrijk? 

Om te beginnen is het belangrijk de bandenspanning motorband te controleren, maar waarom is dit eigenlijk belangrijk. De bandenspanning motorband mag echter niet te laag zijn, want je motor gaat er niet beter van rijden. Zachte banden zijn sowieso al heel erg vervelend en kan zelfs resulteren in een kapotte band. Hoe controleer je de bandenspanning motorband eigenlijk? 

Bandenspanning motorband controleren 

De bandenspanning controleren is heel erg belangrijk, hoewel dit vaak vergeten wordt. Dat is echter niet handig, maar hoe controleer je dat? Om te beginnen is het handig de bandenspanning van je motorbanden koud te controleren. Het komt namelijk voor dat men dit doet, terwijl de banden warm zijn en dat is echt niet juist. De bandenspanning zal namelijk veel hoger zijn als de banden warm zijn. Bandenspanning motorband dus altijd voor het rijden gaan controleren. Dit kun je eenvoudig doen met een bandenspanningsmeter, hiermee weet jij direct of jij de juiste bandenspanning hebt. 

controleren banden

Hoe vaak controleer je de bandenspanning motorband? 

Een vraag die veel gesteld wordt is hoe vaak de bandenspanning motorband plaats zou moeten vinden, dat is niet eens heel gek. Banden verliezen nu eenmaal lucht, zo ook de banden van de motor. De lucht die de banden verliezen zal niet snel gaan, maar wel zal het geleidelijk gaan. Het is, daarom ook aan te raden eens per twee weken de bandenspanning van banden te controleren. De bandenspanning mag trouwens ongeveer twee bar zijn voor de voorband en tweeënhalf bar voor de achterband. Mocht je toch nog twijfelen over de bandenspanning, dan kun je dit in de specificaties vinden van jouw motor. Deze worden namelijk altijd duidelijk aangegeven. 

motor controleren

Andere belangrijke punten 

Het is echter belangrijk nog een aantal zaken te controleren voor je aan je tour begint. Je kunt het oliepeil checken en zo nodig de olie aanvullen. Ook is het belangrijk even de remmen na te lopen, hoewel je zo een grote controle vooral doet als je een grote trip maakt. Bij de hele korte afstanden voer je wel controles uit, maar in iets mindere mate. Voer wel altijd op tijd de juiste controles uit, want de veiligheid van jezelf en de motor horen op nummer één te staan. Je bent eventuele problemen op deze manier ook voor en bent er op tijd bij ze te verhelpen. Vergeet niet de motor af te tanken als je vertrekt! 

Motor controleren voor rit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *