Ga naar de inhoud

Motormuizen

Home » Blog » Rijbewijs ingevorderd door even te hard op de motor?

Rijbewijs ingevorderd door even te hard op de motor?

De weg is leeg, er rijdt helemaal niemand en u besluit om even wat harder te rijden. Of u bent aan de late kant en probeert net even wat tijd goed te maken door te hard te rijden. Helaas gebeurt het vaak dat uw rijbewijs wordt ingevorderd als u te hard rijdt. Daarnaast kunt u natuurlijk uw rijbewijs kwijt raken doordat u heeft gereden onder invloed. Gelukkig komt dat bij motorrijders niet zo vaak voor. Dus we gaan het vooral hebben over het kwijt raken van uw rijbewijs door te hard rijden. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer uw rijbewijs wordt ingevorderd en hoe u het rijbewijs weer zo snel mogelijk terug krijgt.

Hoe kan ik mijn rijbewijs kwijt raken door snelheid?

Als u 50 kilometer per uur te hard rijdt, dan kan uw rijbewijs worden ingevorderd vanwege de snelheidsovertreding. De politie kan uw snelheid op verschillende manieren meten. De politie kan u laseren met een laserapparaat, maar de politie kan ook een boordsnelheidsmeting doen. De politie rijdt dan achter u om te kijken hoe hard u rijdt. De politie heeft hiervoor niets nodig behalve een auto (of motor) die geijkt is. Op basis van de verklaring van de agent kan uw rijbewijs dus worden ingevorderd. Zoals gezegd kan uw rijbewijs ook ingevorderd worden bij te veel drinken. Het rijbewijs wordt in dat geval afgepakt vanaf een alcoholgehalte van minimaal 570 ugl (en dus 1,3 promille).

Hoe lang kan ik mijn rijbewijs kwijt zijn?

Het uitgangspunt is dat u bij een snelheidsoverschrijding van 50 kilometer per uur te hard direct twee maanden uw rijbewijs kwijt bent. De politie vordert uw rijbewijs en stuurt het door naar het Openbaar Ministerie. Gelet op de richtlijnen wordt het rijbewijs twee maanden ingehouden. Heeft binnen twee jaar voor de overtreding al eens 30 kilometer per uur te hard gereden, dan wordt er direct een verhoging van twee maanden toegepast. In dat geval bent u dus vier maanden uw rijbewijs kwijt. Bij een overschrijding van 60 kilometer per uur te hard bent u drie maanden uw rijbewijs kwijt, bij 70 kilometer per uur is dat 4 maanden enzovoorts.

Wat gebeurd er met mijn rijbewijs?

Als de politie de snelheidsoverschrijding heeft geconstateerd zullen zij u aan de kant zetten. Juridische gezien wordt u dan staande gehouden door de politie. De politie zal u mededelen dat uw rijbewijs is ingevorderd en de reden van de invordering. Vervolgens krijgt u een verklaring mee waaruit blijkt dat uw rijbewijs is ingevorderd. U hoeft deze verklaring niet altijd mee te krijgen. Het rijbewijs wordt vervolgens binnen een paar dagen opgestuurd naar het Openbaar Ministerie met de situatie van de zaak. Het Openbaar Ministerie gaat dan aan de hand van de stukken of uw rijbewijs ingehouden blijft. Gelet op de richtlijnen wordt uw rijbewijs in principe altijd ingehouden. De officier van justitie heeft 10 dagen de tijd om hierover te beslissing. Beslist de officier van justitie later? Dan krijgt u het rijbewijs terug. Het advies is om niet te wachten tot de beslissing van de officier van justitie, maar direct aan de slag te gaan om uw rijbewijs terug proberen te krijgen.

Wat kan u doen om uw ingevorderde rijbewijs terug te krijgen?

Het rijbewijs kunt u terug krijgen door middel van een verzoek tot teruggave bij de officier van justitie. Het verzoek tot teruggave is een brief (of mail) naar het Openbaar Ministerie om aan te geven dat u het rijbewijs eerder terug wilt krijgen. Of de overtreding op de motor is gemaakt maakt niet uit. Het gaat er om waarom u het rijbewijs nodig heeft. U moet dus goed onderbouwen waarom u weer de beschikking moet krijgen over het rijbewijs. De officier van justitie gaat vervolgens beslissen of u het rijbewijs eerder terug krijgt. De beslissing hierover krijgt u normaal binnen een week.

Daarnaast kun u een klaagschrift indienen bij de rechtbank. U vraagt dan aan de rechter om te beslissen om uw rijbewijs eerder terug te geven. U dient zo goed mogelijk aan te geven waarom u het rijbewijs nodig heeft. Het klaagschrift kunt u tegelijk indienen met het verzoek tot teruggave zodat u op twee manieren uw rijbewijs eerder terug kan krijgen. Het klaagschrift rijbewijs is een schriftelijk verzoek wat u moet indienen bij de rechtbank. De behandeling van het klaagschrift wordt dan gepland op zitting. Tijdens deze zitting wordt er besproken of u het rijbewijs terug dient te krijgen op basis van uw argumenten. Zorg dus voor een goed verhaal en onderbouwing van het belang van uw rijbewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *